Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Επί έναν αιώνα, η ελληνική μουσική ιστορία καταγράφεται από μια οικογένεια!

Ξεκινώντας από τον Μίνω, συνεχίζοντας με τον Μάκη και προχωρώντας σήμερα στην τρίτη γενιά, με τη Μαργαρίτα και τον Μίνω, η οικογένεια Μάτσα κλείνει σε λίγα χρόνια έναν αιώνα προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι και στη δισκογραφία.

Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Μητσάκης, Καλδάρας, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Βοσκόπουλος, Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Νταλάρας, Κουγιουμτζής, Πάριος, Αλεξίου, Παπακωνσταντίνου, Γαλάνη, Διονυσίου, Μαχαιρίτσας, Τόκας, Μικρούτσικος, Μητροπάνος… Δύσκολα θα βρει κανείς κάποιον σημαντικό Έλληνα συνθέτη ή τραγουδιστή που να μην ήταν ανακάλυψή του ή που να μη συνεργάστηκε στενά μαζί του.

Η ζωή του Μάκη Μάτσα ήταν γεμάτη ριψοκίνδυνες αποφάσεις, προσωπικές συγκρούσεις, πολιτικές προεκτάσεις και πάθος για τη μουσική. Για πρώτη φορά ανέκδοτες λεπτομέρειες και αθέατες πλευρές της ελληνικής μουσικής συνθέτουν τη θρυλική διαδρομή ενός ανθρώπου που, αν και «πίσω απ’ τη μαρκίζα», επηρέασε όσο λίγοι τη μουσική πορεία μιας ολόκληρης χώρας.

Μάκης Μάτσας (βιογραφικό σημείωμα)
1954: O Μάκης Μάτσας με τον Luciano Τazoli και την Έλσα ΛάμποΓεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με τη Ζαφειρία Νάχμαν και έχει δύο παιδιά: τη Μαργαρίτα και τον Μίνω.  

Ο Μάκης Μάτσας είναι παιδί της Κατοχής. Στα δύσκολα εκείνα χρόνια, σε ηλικία μόλις 2 ετών, βρέθηκε με την οικογένειά του φυγαδευμένος στα βουνά της Ευρυτανίας, κοντά στους Έλληνες αντάρτες.

Το 1944, μετά από πάμπολλες περιπέτειες και κακουχίες, γύρισε με τα πόδια περπατώντας μαζί με τους γονείς του από το Καρπενήσι στην Λαμία απ’ όπου τους παρέλαβαν τα Εγγλέζικα στρατιωτικά φορτηγά και τους οδήγησαν στην απελευθερωμένη πλέον Αθήνα.

Η οικογένεια, εντελώς κατεστραμμένη οικονομικά, ξεκίνησε από το μηδέν. Ο πατέρας του, Μίνως Μάτσας, άνοιξε ένα μικρό κατάστημα υφασμάτων με τον πεθερό του, παλιό υφασματέμπορο, ενώ φρόντισε μαζί με τους παλαιούς του συνεταίρους, να επαναδραστηριοποιήσει τη δισκογραφική εταιρεία Odeon-Parlophone. Παράλληλα, έγραφε όπως πάντα στίχους για τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, με «ναυαρχίδες» το Μινόρε της Αυγής, Τον Αντώνη το βαρκάρη το Σερέτη, και πολλά άλλα.

Ο Μάκης Μάτσας από μικρός ήθελε να σπουδάσει γιατρός. Ωστόσο, σε ηλικία 18 ετών, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στο Παρίσι για να σπουδάσει Ιατρική στη Σορβόνη, ένα βαρύ έμφραγμα του πατέρα του, που του συνέβη μέσα στο στούντιο της Columbia τον αναγκάζει να αλλάξει τα σχέδιά του και να μείνει στην Αθήνα.

Δίνει εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και εισάγεται ανάμεσα στους πρώτους. Ολοκληρώνει τις σπουδές του στα οικονομικά, στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Δάσκαλος στη ζωή του στάθηκε ο πατέρας του. Από πολύ μικρός, παρακολουθώντας τον στο στούντιο πώς δούλευε, έμαθε πολλά πράγματα. Έμαθε ότι η επιτυχία εξαρτάται συχνά από μια λεπτομέρεια, την οποία πρέπει να έχει κανείς την ικανότητα να την συλλάβει και να την αξιοποιήσει.

Το 1960 η δισκογραφική εταιρεία του πατέρα του και των δώδεκα συνεταίρων του η οποία εν τω μεταξύ είχε επαναδραστηριοποιηθεί μετά την κατοχή βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα χρέη ήταν τόσα, ώστε η Columbia αρνούνταν πλέον να συνεχίσει να παραδίδει δίσκους στη χρεωμένη Odeon.

Ο Μίνως Μάτσας απογοητευμένος από τη δισκογραφία θέλει να την εγκαταλείψει αλλά ο Μάκης Μάτσας επιμένει και σε ηλικία μόλις 23 ετών, διαπραγματεύεται και συμφωνεί με τους διευθυντές της αγγλικής εταιρείας Columbia, να του ξαναπαραδώσουν δίσκους, αναλαμβάνοντας ο ίδιος μαζί με τον πατέρα του τα χρέη της Odeon και των υπολοίπων συνεταίρων, τα οποία και εξοφλούνται μέσα σε δύο χρόνια. Έτσι τον Oκτώβριο του 1960 γεννήθηκε η εταιρεία «Μίνως Μάτσας και Υιός» και άρχισε ένας γιγάντιος αγώνας ανάκαμψης και ανασυγκρότησης.

Tα τρια Μ στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας: Μίκης, Μάκης, Μάνος

Στη μακρά επαγγελματική του πορεία του, ο Μάκης Μάτσας έχει ανακαλύψει και έχει στηρίξει τα πρώτα βήματα και την καριέρα των μεγαλύτερων ελλήνων καλλιτεχνών, που σημάδεψαν την ελληνική δισκογραφία. Δεν υπάρχει σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής ή συνθέτης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, (με σημαντικότερη την περίπτωση του Διονύση Σαββόπουλου με τον οποίον όμως δημιούργησαν μαζί τον δίσκο-σταθμό «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι») που να μην συνεργάστηκε κατ’ αποκλειστικότητα μαζί του.

Το 1990 ο Μάκης Μάτσας δέχεται την πρόταση της μεγάλης ανταγωνίστριας του ΕΜΙ να συνεταιριστούν. Αυτό γίνεται τον Οκτώβριο του 1990. Η εταιρεία μετονομάζεται σε ‘MINOS-EMI” ενώ η ΕΜΙ αποφασίζει και κλείνει όλες τις δικές της εγκαταστάσεις. Ο Μάκης Μάτσας αναλαμβάνει Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής όλου του δισκογραφικού συγκροτήματος.

Το 2003, μετά από παραγωγικούς αγώνες 42 ετών ο Μάκης Μάτσας αποφασίζει να παραιτηθεί από την καθημερινή διεύθυνση των εργασιών της εταιρίας οπότε τη διεύθυνση αναλαμβάνει η τρίτη γενιά της οικογένειας, η Μαργαρίτα Μάτσα-Φραγκογιάννη, κόρη του Μάκη Μάτσα η οποία ήδη εργαζόταν ως δικηγόρος στην εταιρία. Ο ίδιος παραμένει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και η διαίσθηση δύο γενεών ξεκινώντας από τον Μίνω Μάτσα το 1930 και συνεχίζοντας με τον Μάκη Μάτσα το 1961, περνάει πλέον στην τρίτη γενιά στην κόρη του Μαργαρίτα. Έτσι τρείς γενιές υπηρετούν πλέον επί περίπου 80 χρόνια το τραγούδι, με σταθερή επαγγελματική επιτυχία και διατηρώντας την πρώτη θέση στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας.

Πληθώρα άρθρων και συνεντεύξεων, σχετικών με την ιστορία, την πορεία και τις προσωπικές επιτυχίες του Μάκη Μάτσα, έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και ξένο Τύπο και σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Ο Μάκης Μάτσας, διακεκριμένο μέλος της κοινότητας των Ισραηλιτών της Ελλάδας, υπήρξε από τους ιδρυτές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, του οποίου σήμερα είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Διετέλεσε, επί δεκαπέντε χρόνια, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φωνογραφικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα με τεράστια προσφορά στον κλάδο. Σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας αυτής. Είναι, επίσης, αρωγός οργανισμών μουσικής όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» κ.ά.

Το όραμα του Μάκη Μάτσα σήμερα είναι η Ίδρυση του Ιδρύματος «Μίνως Μάτσας» και η δημιουργία του Μουσείου Ελληνικής Δισκογραφίας στο διατηρητέο Ιστορικό κτίριο της Columbia στο Περισσό. Σχέδια τα οποία άρχισε να τα υλοποιεί και για τα οποία εργάζεται εντατικά.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


«Πίσω απ' τη μαρκίζα»
Συγγραφέας: Μάκης Μάτσας
Επιμελητής: Αλέκα Πλακονούρη
Ημερομηνία έκδοσης: 29/10/2014
Αριθμός σελίδων: 416
Format: Hardback
Μέγεθος: 190 x 255
ISBN:978-960-364-797-3

Πηγή βιογραφικού σημειώματος και φωτογραφιών, από:
makismatsas.gr


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)