Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Σαν σήμερα: Quincy Jones, Σταύρος Ξαρχάκος, Taylor Hanson (Hanson).

Πότε: 14 Μαρτίου 1933
Πού: Chicago, Illinois, USA
Τι: Γεννήθηκε ο Quincy Jones
Σαν σήμερα: Πριν 80 χρόνια γεννήθηκε στο Σικάγο μια από τις πιο διακεκριμμένες μορφές της σύγχρονης μουσικής, ο παραγωγός, ενορχηστρωτής, συνθέτης, μαέστρος και τρομπετίστας Quincy Jones (Quincy Delightt Jones, Jr.).

Το 1951 ο Quincy έκανε την πρώτη του περιοδεία ως τρομπετίστας στην ορχήστρα του Lionel Hampton κι εκεί ανακάλυψε το ταλέντο του στην ενορχήστρωση και ανέλαβε να επενδύσει μουσικά τραγούδια της Sarah Vaughan, της Dinah Washington, του Count Basie και του φίλου του Ray Charles. Το 1963 ήταν παραγωγός των μεγάλων επιτυχιών της Lesley Gore ("It's My Party", "You Don't Own Me") και το 1964 άρχισε να ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο. Το 1965 ήταν διευθυντής παραγωγής στο άλμπουμ "Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας" του Μάνου Χατζηδάκι, που ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη. 'Ηταν παραγωγός στα εξαιρετικά επιτυχημένα άλμπουμ "Off The Wall", "Thriller" και "Bad" του Michael Jackson και του άλμπουμ "We Are The World". Συνολικά στην καριέρα του είχε 79 υποψηφιότητες για το βραβείο Grammy και κέρδισε 27 και 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας το "αγαλματάκι" της Ακαδημίας τελικά το 1995 όχι για τη μουσική του, αλλά για τις ανθρωπιστικές του δραστηριότητες (Jean Hersholt Humanitarian Award).
Στο βίντεο (1) ο Quincy Jones διευθύνει την ορχήστρα του στο "Soul Bossa Nova", μια δική του σύνθεση του 1962, που ακουγόταν και στο soundtrack της ταινίας The "Pawnbroker" του Sidney Lumet, η οποία γυρίστηκε το 1964 με πρωταγωνιστή τον Rod Steiger.


Πότε: 14 Μαρτίου 1939
Πού: Αθήνα, Ελλάδα
Τι: Γεννήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος
Σαν σήμερα: Πριν 74 χρόνια γεννήθηκε στην Αθήνα ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος. Σπούδασε μουσική στην Αθήνα, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη κι έγινε γνωστός από τη μουσική και τα τραγούδια των κινηματογραφικών ταινιών "Tα Κόκκινα Φανάρια" του Βασίλη Γεωργιάδη και "Λόλα" του Ντίνου Δημόπουλου. Τα περισσότερα από τα τραγούδια που είχε γράψει στο ξεκίνημά του ήταν σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου ("'Απονη Ζωή", "Στα Χέρια Σου Μεγάλωσαν", "Χάθηκε Το Φεγγάρι", "Βάλε Κι Άλλο Πιάτο Στο Τραπέζι" "Σαββατόβραδο στη Καισαριανή" κ.ά.) και τον καθιέρωσαν γρήγορα ως έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες του λεγόμενου "έντεχνου" λαϊκού τραγουδιού. Έγραψε τραγούδια σε πάνω από 40 δίσκους, σε 21 κινηματογραφικές και 15 τηλεοπτικές παραγωγές, συμφωνικά έργα, μουσική για μπαλέτο και κονσέρτα. Ανάμεσα στα βραβεία που έχει κερδίσει ήταν κι αυτό για τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη, το 1983, ενώ έχει αποσπάσει και πολλά διεθνή βραβεία. Το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ των Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης. Το 1995 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος στο Δήμο Αθηναίων, βουλευτής και ευρωβουλευτής από το 1999 έως το 2004.
Στο βίντεο (2) ο Σταύρος Ξαρχάκος διεθύνει την ορχήστρα και ο Νίκος Ξυλούρης ερμηνεύει το "Ήτανε μια φορά" σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Κώστα Φέρρη, από την τηλεοπτική σειρά "Οι Έμποροι των Εθνών", η οποία βασιζόταν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.


Πότε: 14 Μαρτίου 1983
Πού: Tulsa Oklahoma, USA
Τι: Γεννήθηκε ο Taylor Hanson (Hanson)
Σαν σήμερα: Πριν 30χρόνια γεννήθηκε στην Tulsa της Οκλαχόμα ο πιανίστας και τραγουδιστής Taylor Hanson (Jordan Taylor Hanson), γνωστός από τη συμμετοχή του στο οικογενειακό συγκρότημα Hanson. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1992, όταν ο Taylor ήταν εννέα ετών, ο αδελφός του Isaac (κιθαρίστας) 11 ετών και ο τρίτος αδελφός, ο ντράμερ Zac, μόλις 6 ετών! Πέντε χρόνια αργότερα οι Hanson είχαν την μεγαλύτερή τους επιτυχία με το "MMMBop", από το άλμπουμ τους Middle Of Nowhere, το οποίο έφθασε στο #1 του Billboard. To 2009 o Taylor ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας μπάντας με τον ίδιο, τον κιθαρίστα James Iha, πρώην μέλος των Smashing Pumpkins, τον Bum E. Carlos, πρώην ντράμερ των Cheap Trick και τον Adam Schlesinger, πρώην μπασίστα των Fountains Of Wayne, που ονομάσθηκε Tinted Windows.
Στο βίντεο (3) ο Taylor Hanson στα πλήκτρα και την πρώτη φωνή και τα δυο αδέλφια του, ερμηνεύουν τη μεγάλη τους επιτυχία "MMMBpop".


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)

Media

-1- -2- -3-