Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Σαν σήμερα: Lightnin' Hopkins, Mike Love (Beach Boys), Sly Stone (Sly and The Family Stone), Howard E. Scott (War), Ry Cooder, Mark McGrath (Sugar Ray).

Πότε: 15 Μαρτίου 1912
Πού: Centerville, Texas,USA
Τι: Γεννήθηκε ο Lightnin' Hopkins
Σαν σήμερα: Πριν 101 χρόνια γεννήθηκε στο Centerville του Τέξας ο τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός Lightnin' Hopkins (Sam John Hopkins). Αν και από πολύ μικρός αντιλήφθηκε την κλίση του πρός τη blues μουσική, μόλις το 1947 έκανε τις πρώτες του ηχογραφήσεις και ολοκλήρωσε την καριέρα του έχοντας ηχογραφήσει περίπου 1000 τραγούδια.

Το 1959 ακολούθησε το ρεύμα αναβίωσης της folk μουσικής και στις 14 Οκτωβρίου 1960 έκανε την πρώτη εμφάνιση του στο Carnegie Hall μαζί με τη Joan Baez και τον Pete Seeger. To 1968 ηχογράφησε το άλμπουμ "Free From Patterns" συνοδευόμενος από το συγκρότημα του ψυχεδελικού ροκ 13th Floor Elevators. Kατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 ηχογραφούσε ένα με δυο άλμπουμ το χρόνο κι έκανε εμφανίσεις στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιανουαρίου 1982 από καρκίνο του οισοφάγου, έχοντας κυκλοφορήσει τα περισσότερα άλμπουμ από κάθε άλλο μπλουζίστα.
Στο βίντεο (1) ο Lightnin' Hopkins ερμηνεύει σε συναυλία του, στη Βρετανία, το "Lightnin' Blues".

 


Πότε: 15 Μαρτίου 1941
Πού: Los Angeles, California
Τι: Γεννήθηκε ο Mike Love (Beach Boys)
Σαν σήμερα: Πριν 72 χρόνια γεννήθηκε στο Λος Άντζελες ο τραγουδιστής, σαξοφωνίστας, οργανίστας και ακορντεονίστας Mike Love (Michael Edward Love), ιδρυτικό μέλος μαζί με τους εξαδέλφους του Brian, Carl και Dennis Wilson και το φίλο τους Al Jardine, του περίφημου συγκροτήματος The Beach Boys. Ήταν ο βασικός τραγουδιστής σε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες τους όπως το "Surfin' USA", το "Fun, Fun, Fun", το "Little Deuce Coupe", το "I Get Around", το "California Girls" κ.ά. Έγραψε επίσης τους στίχους σε πολλά τραγούδια των Beach Boys. Μετά το θάνατο του Carl και του  Dennis Wilson και ενώ ο Brian ακολουθούσε προσωπική καριέρα, ο Moke Love διατηρούσε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Beach Boys και πραγματοποιούσε περιοδείες μαζί με τον Bruce Johnston, που υπήρξε για ένα διάστημα μέλος της μπάντας τη δεκαετία του 1960. Πριν λίγες μέρες ο Brian Wilson, o Mike Love, o Al Jardine, ο Βruce Johnston και ο David Marks, που κι αυτός ήταν περιστασιακά μέλος των Beach Boys, ανακοίνωσαν, με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την ίδρυση του συγκροτήματος, την προοπτική ενός νέου άλμπουμ.
Στο βίντεο (2) οι Beach Boys με τον Dennis Wilson στα τύμπανα και (από αριστερά) τον Al Jardine και τον Carl Wilson στην κιθάρα και τα φωνητικά, τον Brian Wilson στο μπάσο και τα φωνητικά και τον Mike Love στην πρώτη φωνή, ερμηνεύουν τη #1 επιτυχία τους "I Get Around".


Πότε: 15 Μαρτίου 1943
Πού: Denton, Texas, USA
Τι: Γεννήθηκε ο Sly Stone (Sly & The Family Stone)
Σαν σήμερα: Πριν 70 χρόνια γεννήθηκε στο Denton του Τέξας ο πιανίστας, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός Sly Stone (Sylvester Stewart), αρχηγός του σπουδαίου συγκροτήματος της ψυχεδελικής soul και funk μουσικής Sly & The Family Stone. Από μικρή ηλικία έμαθε να παίζει αρκετά μουσικά όργανα και έλαβε μέρος σε πολλές σχολικές μπάντες. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν παραγωγός των δίσκων πολλών αμερικανικών ονομάτων όπως οι Beau Brummels, o Bobby Freeman και οι Great Society, το πρώτο συγκρότημα της Grace Slick (Jefferson Airplane). Αργότερα με τη συμμετοχή των Larry Graham, Freddie Stone, Gregg Errico, Jerry Martini, Rose Stone και Cynthia Robinson , δημιούργησε τους Sly & The Family Stone, οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ αρχικά και κατόπιν σ' όλο τον κόσμο με τις επιτυχίες τους "Dance To The Music" (#8 στις ΗΠΑ) , "Everyday People" (#1), "Hot Fun In The Summertime" (#2), "Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)" (#1) και "Family Affair" (#1). Mετά τη διάλυση του συγκροτήματος ο Sly ακολούθησε σόλο καριέρα και συνεργάστηκε με πολλά ονόματα του χώρου, όπως οι Funkadelic, o Bobby Womack και οι Earth, Wind & Fire. Tον Αύγουστο του 2011, μετά από 29 χρόνια απουσίας από την προσωπική του δισκογραφία, κυκλοφόρησε το άλμπουμ I'm Back! Family & Friends με νέες εκτελέσεις παλιών επιτυχιών των Sly & The Family Stone και τη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών, όπως ο Jeff Beck, o Ray Manzarek, η Ann Wilson (Heart), o Carmine Appice (Vanilla Fudge) και ο Johnny Winter.
Στο βίντεο (3) ο Sly Stone στο όργανο και το τραγούδι και οι λοιποί Family Stone ερμηνεύουν ένα medley των επιτυχιών τους "Hot Fun In The Summertime" και "I Want To Take You Higher"..


Πότε: 15 Μαρτίου 1946
Πού: San Pedro, Los Angeles, California
Τι: Γεννήθηκε ο Howard E. Scott (War)
Σαν σήμερα: Πριν 67 χρόνια γεννήθηκε στην περιοχή San Pedro του Λος Άντζελες ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Howard E. Scott, ιδρυτικό μέλος της επιτυχημένης τη δεκαετία του 1970 funk μπάντας War. To 1969 ενώ ο Scott και ο φίλος του Harold Brown έπαιζαν με τη μπάντα τους Night Shift σ' ένα κλαμπ του βόρειου Hollywood, σταμάτησαν να τους ακούσουν ο Eric Burdon (Animals) και ο Δανός μουσικός Lee Oscar. O Oscar, ο οποίος έπαιζε φυσαρμόνικα, ανέβηκε στη σκηνή κι έπαιξε μαζί τους. Την επόμενη μέρα ο Εric Burdon, o Lee Oscar, o Howard E. Scott, o Harold Brown, o Charles Miller, o Papa Dee Allen, o Lonnie Jordan και o Peter Rosen σχημάτισαν τους War. Με το σχήμα αυτό ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Eric Burdon Declares War, στο οποίο υπήρχε η πρώτη μεγάλη τους επιτυχία "Spill The Wine", που έφθασε μέχρι το #3 στο ΗΟΤ-100 του Billboard. Mετά το δεύτερο άλμπουμ με τον Burdon και μια ευρωπαϊκή περιοδεία ο Eric έμεινε στην Αγγλία και οιWar συνέχισαν χωρίς αυτόν. Το 1972 κυκλοφόρησε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ τους The World Is A Ghetto, που έγινε #1 στις ΗΠΑ και το single "Cisco Kid", που έφθασε μέχρι το #2. Οι War διαλύθηκαν το 1983, αλλά επανήλθαν μια δεκαετία αργότερα, για να κυκλοφορήσουν ένα ακόμη άλμπουμ, που ήταν το τελευταίο τους.
Στο βίντεο (4) οι War με τον Howard E. Scott στην κιθάρα και την πρώτη φωνή ερμηνεύουν την μεγάλη τους επιτυχία "Cisco Kid".


Πότε: 15 Μαρτίου 1947
Πού: Los Angeles, California
Τι: Γεννήθηκε ο Ry Cooder
Σαν σήμερα: Πριν 66 χρόνια γεννήθηκε στο Λος Άντζελες ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης Ry Cooder (Ryland Peter Cooder). Στην προσωπική του δουλειά ασχολήθηκε με πολλά είδη μουσικής, από τη folk και το rock έως τη soul και τα gospel, αλλά είχε και πλήθος συνεργασιών με άλλα μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως ο Neil Young, οι Rolling Stones, o Randy Newman, o Captain Beefheart, o John Lee Hooker, οι Little Feat, οι Chieftains και πολλοί άλλοι. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με πολλούς μουσικούς παραδοσιακής μουσικής από διάφορες χώρες. Το 1992 δημιούργησε το συγκρότημα Little Village με τον ίδιο στην κιθάρα, τον John Hiatt στο πιάνο και την κιθάρα, τον Nick Lowe στο μπάσο και τον Jim Keltner στα τύμπανα, οι οποίοι κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους. Το 1997 ήταν ο παραγωγός του άλμπουμ των Buena Vista Social Club, που έγινε παγκόσμιο hit. Το 2003 ήταν στο #8 της λίστας του περιοδικού Rolling Stone με τους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.
Στο βίντεο (5) οι Ry Cooder & The Moula Banda Rhythm Aces, ερμηνεύουν ένα από τα διασημότερα μουσικά θέματα στην ιστορία της μουσικής που έγραψε ο Lorenzo Barcelata το 1932: To "Maria Elena".


Πότε: 15 Μαρτίου 1968
Πού: Hartford, Connecticut, USA
Τι: Γεννήθηκε ο Mark McGrath (Sugar Ray)
Σαν σήμερα: Πριν 45 χρόνια γεννήθηκε στο Hartford της πολιτείας Connecticut ο τραγουδιστής Mark McGrath (Mark Sayers McGrath), μέλος των Sugar Ray. Tο συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Orange County της California στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ το 1995 με τίτλο "Lemonade And Brownies", αλλά η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1997 με το single "Fly", από το άλμπουμ Floored, που έφθασε στο #1 των αμερικανικών charts. Το 1999 κυκλοφόρησε το άλμπουμ τους "14:59" και το single "Every Morning" έγινε #3 επιτυχία. Μετά το άλμπουμ "In The Pursuit Of Leisure" του 2003, οι Sugar Ray "σιώπησαν" για έξι χρόνια και η νέα τους δουλειά κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009 με τίτλο "Music For Cougars". O Mark McGrath παράλληλα με τη συμμετοχή του στη μπάντα είναι και τηλεοπτικός παρουσιαστής.
Στο βίντεο (6) οι Sugar Ray με τον Mark McGrath στην πρώτη φωνή, ερμηνεύουν τη #7 επιτυχία τους το 1999 "Someday".


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)

Media

-1- -2- -3- -4- -5- -6-