Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Οι Μωμόγεροι στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Χρειάστηκε επίμονη και επίπονη δουλειά ενός έτους για να εγγραφεί το έθιμο των Μωμόγερων στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, αλλά άξιζε τον κόπο.

Οι Μωμόγεροι που παρουσιάζονται από τους απογόνους των προσφύγων του Πόντου στα ποντιακά χωριά της Κοζάνης κάθε χρόνο την περίοδο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνεια), βρίσκονται και επισήμως στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Αλλά οι εμπλεκόμενοι στο σπουδαίο εγχείρημα δεν σταματούν εδώ. Επόμενος στόχος είναι πλέον οι Μωμόγεροι να είναι υποψήφιοι εκ μέρους της Ελλάδας στο Διεθνές Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για το 2016!

Το έθιμο των Μωμόγερων επιβιώνει κατά κύριο λόγο σε οκτώ χωριά της Κοζάνης και συγκεκριμένα στα χωριά Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα και Καρυοχώρι. Η παραλλαγή του που έφθασε εδώ από τον Πόντο είναι αυτή του χωριού Λιβερά στην ορεινή Τραπεζούντα και ήδη πέρασε στην τέταρτη γενιά.

Το ενδιαφέρον εκείνων οι οποίοι συμμετέχουν στην αναβίωσή του αλλά και των τουριστών που σπεύδουν για να απολαύσουν τους ιερείς του Μώμου να χορεύουν, να τραγουδούν φορώντας φουστανέλες, περικεφαλαίες και κρατώντας ξύλα στα χέρια παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου.
Αναδημισίευση από: pontos-news.gr


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)