Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Γεώργιος Καρτάλης (1908-1957): Ο μεταρρυθμιστής της Αριστεράς του Κέντρου

Πότε: Κυριακή 23 Νοεμβρίου στις 21:00
Που: Κανάλι της Βουλής
Τι: Γεώργιος Καρτάλης
Γιατί: Εορτάζεται φέτος η συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον Ιούλιο 1974. Αποκατάσταση, η οποία ολοκληρώνεται με την ψήφιση και την εφαρμογή του Συντάγματος τον Ιούνιο 1975. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό» παρήγαγε σειρά βιογραφικών ντοκιμαντέρ υπό τον γενικό τίτλο: «ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ- Διαμορφωτές της σύγχρονης Ελλάδας».

Η σειρά εντάσσεται σ’ ένα σύνολο δραστηριοτήτων (Εκθέσεις, Επιστημονικά Συνέδρια κλπ) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από τη διαδικασία αποκατάστασης της του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι βιογραφίες αφορούν πολιτικούς, οι οποίοι διετέλεσαν Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, Αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί με διακριτό έργο κλπ.
Οι εκπομπές, διάρκειας μίας ώρας η καθεμία, θα μεταδίδονται από το Κανάλι της Βουλής κάθε Κυριακή στις 21: 00 και σ' επανάληψη κάθε Σάββατο στις 19:00.

Στο έβδομο επεισόδιο της σειράς, αυτήν την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στις 21:00, ο Γεώργιος Καρτάλης

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Ο μεταρρυθμιστής της Αριστεράς του Κέντρου

Με βαρύ ιστορικό θεσσαλικό πολιτικό επώνυμο ο Γεώργιος Καρτάλης (1908-1957) είναι η προσωπικότητα η οποία προβαίνει σε διαρκείς ρήξεις. Προπολεμικός υπουργός με το Λαϊκό Κόμμα το 1935, οπότε και εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής, καταλείπει σημαντικό και πρωτοποριακό έργο στο Υπουργείο Εργασίας. Στη διάρκεια της Κατοχής διαφοροποιείται πολιτικά ενστερνιζόμενος σοσιαλιστικές και αντιμοναρχικές θέσεις. Καθίσταται δε ο πολιτικός υπεύθυνος της αντιστασιακής οργάνωσης Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση (ΕΚΚΑ) στην οποία ηγούνται οι συνταγματάρχες Δημήτριος Ψαρρός και Ευρυπίδης Μπακιρτζής. Μετέχει στο Συνέδριο του Λιβάνου και εν συνεχεία στην κυβέρνηση της απελευθέρωσης υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Απέχει συνειδητά από τις εκλογές του 1946 λόγω της βίας κατά της Αριστεράς. Εντάσσεται στην Εθνική Προοδευτική Ένωση Κέντρου (ΕΠΕΚ) του Νικολάου Πλαστήρα. Εκλέγεται βουλευτής της το 1950 και το 1951. Αναλαμβάνει Υπουργός Συντονισμού, προετοιμάζοντας δυναμικά τη χώρα προς την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση. Διαφωνεί με την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Αργότερα αποχωρεί από την ΕΠΕΚ. Ιδρύει το Δημοκρατικό Κόμμα και συνεργάζεται με την ΕΔΑ στις δημοτικές εκλογές του 1954 εκλεγόμενος Δήμαρχος Βόλου. Συμβάλλει με το κόμμα του, το οποίο με τη συμμετοχή του Αλέξανδρου Σβώλου έχει μετονομαστεί σε ΔΚΕΛ, στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου το 1956. Εκλέγεται βουλευτής αλλά πεθαίνει τον επόμενο χρόνο κι ενώ διανοίγονταν οι προοπτικές να ηγηθεί συνολικά της Κεντροαριστεράς.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)