Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

«(a)evolution»: Το πρώτο ίχνος μιας σειράς των εκδηλώσεων Traces

Πότε: 3 Απριλίου 2015, 22:00
Που: Χώρος των apoDec
Τι: Πρώτο ίχνος των Traces «(a)evolution»
Πόσο: 5€
Πληροφορίες: apodecdesign | PropagandaRollinCoStore
Χάρτης πρόσβασης:
Γιατί: Οι apoDec και η Propaganda Rollin co. σε συνεργασία με την Remote Influence παρουσιάζουν μια σειρά από ίχνη!

Στον χώρο των apoDec στην οδό Στρ.Σφετσου 3, Περιοχή Φραγκων, ξεκινάει το πρώτο επεισόδιο της σειράς εκδηλώσεων TRACES με τίτλο " (a)evolution" κι έρχεται στις 3 Απριλίου:
- Nα δώσει τροφή για έναν γόνιμο διάλογο, βασισμένο στην τάση των ειδών να δημιουργούν ομάδες και να εξερευνούν ομαδικά τις προεκτάσεις της συμβίωσης στο αστικό τοπίο.
- Να δημιουργήσει ερωτήματα για την αρτιότητα της σύγχρονης ζωής και συμπεριφοράς των μοντέρνων νομάδων.
- Να παίξει με τις προεκτάσεις της ανθρώπινης φύσης και προσαρμοστικότητας μέσα από τις αλλαγές του χρόνου, του χώρου και των συνθηκών - είτε αυτές είναι φυσικές - είτε κοινωνικοπολιτικές ή ακόμα και φανταστικές!

Το έναυσμα για την δημιουργία της εκδήλωσης μας το έδωσε η βραβευμένη Ελληνίδα video artist
Κατερίνα Αθανασοπούλου και συγκεκριμένα το έργο της "Αποδημία".

Στον Θεαίτητο του Πλάτωνα, ο Σωκράτης παρομοιάζει την ανθρώπινη ψυχή με κλουβί μεσα στο οποίο οι γνώσεις είναι πουλιά που πετούν. Ο άνθρωπος γεννιέται με το κλουβί άδειο και καθώς μεγαλώνει συλλέγει πουλιά-γνώσεις που μπαίνουν στο κλουβί για μελλοντική χρήση. Οταν χρειαστεί μια γνώση, με το χέρι προσπαθεί να τη πιάσει - κάποιες φορές όμως συλλαμβάνει λάθος πουλί.
Η Ορνιθολογία χρησιμοποιεί τον όρο “Zugunruhe” για να περιγράψει την ταραχώδη, ανυπόμονη συμπεριφορά των πουλιών πριν τη μετανάστευση, που παρουσιάζεται σε ελεύθερα αλλά και έγκλειστα πουλιά.
Οι δύο αυτές εικόνες - τα πουλιά σαν κάτοικοι της ανθρώπινης ψυχή / κλουβί και η ταραχή του φυλακισμένου πτηνού που θέλει να αποδράσει αποτέλεσαν το έναυσμα για την Αποδημία:
Ενα σμήνος πουλιών κυκλώνει και κινεί ένα όχημα-κλουβί, αναζητώντας τη φυγή απο μια εγκαταλελειμένη, μισοτελειωμένη πόλη, με δρόμους που διακόπτονται απο θραύσματα αποκαθηλωμένων ανδριάντων. Τα χέρια αυτά είναι ταυτόχρονα η αναζήτηση της γνώσης αλλα και οι ξεπερασμένοι ήρωες-ηγέτες που αρνηθήκαμε αλλά συνεχίζουν να μας κυνηγούν.

Η Αποδημία ήταν ανάθεση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για τους Εικαστικούς Διαλόγους 2012.

Μια ψηφιακή αλληγορία με βάση τον Πλάτωνα, το "Αποδημία" αναφέρεται στην ανθρώπινη ψυχή και τις γνώσεις που σαν πουλιά προσπαθούν να πετάξουν μακρια, ψηλα, αλλου.
Για την καλλιτεχνη που ζει στο Λονδίνο και εργάζεται στο τμήμα animation του London College of Communication, το εργο αυτο αποτελεί μια προσφορά στη χώρα που καταρέει και σε μία πολη που αναζητα τη νέα σύνθεση απο τα τμηματα της.

Το "Apodemy" κερδισε το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμόυ Ψηφιακής Τέχνης LUMEN 2013 όπου συναγωνιστηκε με αλλα 700 εργα απο 45 χώρες!

Η κ. Αργυρώ Μουμτζίδου ειδική επιστήμονας σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών, και η κ. Σοφία Προκοπίδου δημοσιογράφος , φιλόλογος και συγγραφέας θα τοποθετηθούν πάνω στο "Apodemy" και στις προεκτάσεις του και θα μας οδηγήσουν σε έναν διάλογο που ευελπιστούμε να δώσει σε όλους τους παρευρισκόμενους αφενώς την απτή ερμηνεία του έργου, αλλα και αφετέρου το ερέθισμα για διάλογο και ουσιαστικά συμπεράσματα γύρω από την ιδέα που διέπει το έργο της Κατερίνας Αθανασοπούλου!

Η εκδήλωση πλαισιώνεται μουσικά με την παρουσία της δισκογραφικής εταιρίας Remote Influence και μετά το πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσει η παρουσίαση της νέας κυκλοφορίας της, με τίτλο "Reconstructing Thessaloniki" .

Η σύνδεση του ήχου της Remote Influence με το τοπίο και το περιεχόμενο του έργου της Κατερίνας Αθανασοπούλου είναι απτή και οι συνειρμοί με ερέθισμα τον Πλάτωνα προφανείς!
Electro και experimental ήχος από τους καλλιτέχνες της δισκογραφικής, που πέρα από την εικαστική σύνδεση που θα δημιουργήσουν, θα μας οδηγήσουν σταδιακά σε μια φουτουριστική διαδρομή που θα ολοκληρώσει την βραδιά με dj sets που θα μας κρατήσουν μέχρι το πρωί!

Ακολουθήστε το πρώτο ίχνος μαζί μας!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)